مرتضوي : نمايشگاه ibex کاربردي نيست، فقط نمايش است
تاکيد بر برگزاري ميزگرد کارشناسي در نمايشگاه
برگزاري نمايشگاه اقدامي مثبت است اما اين مساله که چه نتايجي از برگزاري نمايشگاه حاصل شده جاي بحث دارد. سيدمحمدرضا مرتضوي، رياست انجمن آردسازان کشور با بيان مطلب فوق افزود: صنعت نان کشور يک تجارت 18 ميليارد دلاري است. حال بايد ببينيم که سطح نمايشگاه در سطح اين تجارت هست يا نه؟!
وي افزود: من با اين که برگزاري نمايشگاه هاي تخصصي را دست عدهاي بدهند که هدفشان کسب سود چند صد ميليون توماني باشد مخالفم، چرا که نبايد يک تجارت 18 ميليارد دلاري را در سطح 500 ميليون تومان کوچک کنيم. فرق نميکند که برگزارکننده چه کسي باشد ولي بايد کساني برگزارکننده باشند که به اين حجم تجارت در صنعت نان فکر کنند.
استفاده ابزاري از نمايشگاه
وي با بيان اين که در حال حاضر استفاده ابزاري از نمايشگاه ميشود و نه استفاده ملي، گفت: در دولت گذشته تصميم گرفتند ماشينآلات خارجي بفروشند، 500 ميليون دلار بودجه در نظر گرفته شد و يکسري ماشينساز خارجي آمدند با ماشينآلاتي که معلوم نبود به درد بازار توليد در ايران ميخورد يا نه، روي پخت تاثير دارد يا خير؟ ماشين ها را فروختند و رفتند. سال بعدش هم نه در بازار و نه در نمايشگاه اسمي از آنها نبود، ماشينهايي که خريداري شد همه خاک خوردند و کساني که در اين کار مشارکت کردند بهرههاي بانکي کمرشان را شکست و نتوانستند کار کنند؛ بانکها ماندند و يک مشت آهن و سوله که سه برابر ارزش قيمتگذاري دفتري شده بود،که به اجبار پاي حسابشان برداشتند و اين شد نتيجه تصميمات غلط.
نمايشگاه مشتري 60 هزار تايي را رها کرده ، دغدغهاش شده نان صنعتي که 5 درصد مصرف کشور است
مرتضوي با بيان اين که در حال حاضر 60 هزار واحد نانوايي در کشور داريم که نمايشگاه هيچ فکري براي مشکلات اين کارگاههاي کوچک نداشته و فقط دغدغهاش شده نان صنعتي که مصرف 5 درصد بازار ايران است، تصريح کرد: بزرگترين مساله ما نان تخت است. نمايشگاه بايد مرکزي باشد که چارهانديشي شود که چطور نانهاي تخت را بهتر توليد کنيم، از چه چنگکي و چه پارويي براي بهبود روند پخت استفاده کنيم. بايد در نمايشگاه به نانوا ايده بدهيم در نانوايي 15 عامل موثر در پخت شامل فر، مشعل، تنظيم هواي داخل تنور، مدل تنور، کف تنور، مصالح تنور، وسيله عملآوري و تقسيم خمير، توزين خمير، پهنکن خمير، پارو و … وجود دارد. در اين موارد نمايشگاه چه حرف جديدي دارد که بزند؟؟
نمايشگاه بايد مشکل ابزارهاي دکان نانوايي را حل کند
او ادامه داد: واحدهاي صنفي و مشاغل کوچک خودشان نميتوانند مشکلشان را حل کنند و اين کارشناسان هستند که بايد مشکلات توليد و ابزارهاي نانواييهاي کوچک را ريشهيابي و حل و فصل کنند. نمايشگاه در اين حوزه چه اقدامي انجام داده؟!
نمايشگاه بايد ايده بدهد براي 60 هزار واحد نانوايي کشور، نبايد هدفش فقط سودجويي باشد.
مرتضوي با بيان اينکه مقوله انبار کردن آرد در نانواخانه از ديگر مشکلات اساسي اين صنف است، گفت: آيا برگزارکنندگان نمايشگاه تا به حال فکري براي انبارش آرد در واحدهاي صنفي داشتهاند، در حالي که ميتوان مشکل انبارش آرد را به فراخور وضعيت نانواخانه با کيسهاي بزرگ که دوخته شود و آرد از طريق يک تانکر در اين کيسه ريخته شود وبا تعبيه يک «اکسترودر extruder» زيرکيسه آرد را به داخل خميرگير هدايت کند حل شود، البته که اين کار ساده يکي از مشکلات نانواخانه را حل ميکند واين وظيفه نمايشگاه است.
وي افزود: همچنين ميتوانيم به مقوله خنک کردن اشاره کنيم. سالهاي سال است که ما براي خنک کردن نان فکر نکرديم و هيچ تجهيزاتي براي خنک کردن نداريم. قديم که مصرف نان کمتر بود دور تا دور مغازه نانوايي را ميخ ميزدند و نان را خنک ميکردند الان يک واحد صنفي لواشپز دقيقهاي 12 عدد نان از تنور درميآورد که بايد زود خنک شود. براي حل اين معضل چه کرديم؟
يک شهر و 5 هزار نانوايي و يک هنرستان نان داشتيم که دستشان درد نکند… آن را هم تعطيل کردند
مرتضوي در ادامه با اشاره به اين که ما در شهر تهران حدود 5 هزار نانوايي با حدود 20 هزار کارگر نانوايي داشتيم که برايش يک مدرسه نان توسط صنف و صنعت و بازرگاني دولتي در نظر گرفته شده بود ، که همان يک مدرسه را تعطيل کردند، گفت: هنرستان نان در خيابان آذري نزديک قهوهخانههاي سنتي بود که کارگران نانوايي آنجا جمع ميشدند. اين مدرسه کمکم شروع به تربيت نيرو براي نانواخانه کرده بود. مدرسهاي که نيمبند ديپلم نانوايي به کارگران ميداد و شخصيت ميداد به کارگران، بعضي آقايان به محض اينکه حکم گرفتند، دقيقا همان مدرسه را تعطيل کردند. اين نشان ميدهد که يک عده نميخواهند مملکت درست شود.
تاکيدبر برگزاري ميزگرد کارشناسي در نمايشگاه
وي با تاکيد بر اين که نمايشگاه بايد کاربردي باشد و نشستهاي کارشناسي در مورد حل و فصل مسايل صنعت نان داشته باشد گفت: بايد نگاه کاربردي به موضوع نمايشگاه داشته باشيم. در قالب برگزاري ميزگرد و نشست چالشهاي صنعت نان به بحث و بررسي گذاشته شود دانشمندان مرتبط از کل دنيا دعوت شوند در مورد مسايل اساسي مشاوره کنيم و راهکار کاربردي ارايه شود.
او ادامه داد: بايد بررسي شود که آيا لازم است که شرکت بازرگاني دولتي 12 ميليون تن گندم خريداري کند، يک بار ذخيره و باز توزيع کند؟؟ اين مشکلها بايد در نمايشگاه بررسي شود. به جاي اين که پول در جاهاي بيخودي هزينه شود بايد راهکارهايي ارايه کنيم که دکان نانوايي ارزانتر، سالمتر و هموژنايز تراداره شود. آيا وقت اين نرسيده که در نمايشگاه راه حلي ارايه شود؟؟
تسهيلات با کارمزد بالا براي پرداخت بهاي گندم، تير خلاص است
وي همچنين به گماردن مديران غيرآرد و ناني در مشاغل مهم دولتي اشاره کرده و گفت: به کار گماردن مديران سياسي در گندم، آرد و نان نتيجهاش اين ميشود که براي پرداخت بهاي گندم تسهيلات با کارمزد بالا از بانک دريافت ميکنند و اين بهره آتشي ميشود که به جان نان مردم ميافتد. «تسهيلات با کارمزد بالا ميگيرند که بهاي گندم را بدهند اين به معني تير خلاص است» چرا که دولت ظرفيت اين که 20 درصد بهره براي نان بدهد را ندارد. بعد زيان انباشته زياد ميشود و هرسال شرکت داراي زيان سنواتي ميشود که در نهايت اين زيان از جيب ملت پرداخت ميشود. ما معتقديم که نمايشگاه با تشکيل اتاق فکر بايد جلوي زيانهاي سنواتي را بگيرد چرا که هدف نمايشگاه نبايد پر کردن غرفه باشد.
وي با بيان اين که موضوع مهم که مساله اختلاط کيفي گندم هنوز در کشور ما حل نشده است، متذکر شد: در کشور ما مرتب اطلاعات توليد ميشود ولي اطلاعات آناليز و اجرايي نميشود مثلا در حوزه اختلاط گندم در حال حاضر سيلوهاي مدرن بايد کاردکس کيفي داشته باشند و کاردکسهاي کيفي در سيلوي مرکزي کنار هم گذاشته شود، فواصل، مصارف کنار هم گذاشته شود و چگونگي بهره برداري مشخص شود.
ما چه کار در اين حوزه انجام داديم؟ مسوول بررسي کاردکس کيفي داريم؟! چرا بايد سرانه يک استان 9 کيلوگرم و سرانه استان ديگر 5 کيلوگرم باشد چه کسي مسوول بررسي اين مسايل است. چرا مامور مسوول کم داريم؟ متاسفانه الان به جايي رسيديم که يک عده دارند انقلابيون را مسخره ميکنند و ميگويند هنوز ميخواهيد بر مدار مامورم و مسوول حرف بزنيد، چرا تحمل مامور مسوول را ندارند. تحمل کسي را که گندم بيکيفيت را عودت بدهد را ندارند. گندم گلستان را ميخواهيد خراب کنيد و شپشزده بفرستيد تهران، گندم خوزستان را روي زمين بريزيد باران بخورد بعد که خيس شد بفرستيد تهران، خوب از همان اول بفرستيد، اين مسايلي است که بايد در ميزگردهاي کارشناسي بررسي شود.
وي در خاتمه با تاکيد مجدد بر اين که نمايشگاه بايد راهکار براي صنعت ارايه دهد، خاطرنشان کرد: نمايشگاه کاربردي و مفيد زماني خواهيم داشت که براي کل زنجيره توليد آرد و نان يک سالن تخصصي داشته باشيم. سالن مصارف نانواييهاي کوچک، سالن ماشينآلات مدرن توليد نان به روش صنعتي، سالن شيريني و شکلات، سالن تجهيزات بسته بندي و … اين ميشود نمايشگاه به معني «اخص کلمه» والا در حال حاضر ما از نمايشگاه راضي نيستيم چون هيچ ايده نويي براي 60 هزار واحد نانوايي ندارد. |
Be the first to comment