مدیر مجری طرح هوشمندسازی کارتخوان های نانوایی ها از مجهز شدن 300 واحد نانوایی تهران به دستگاه کارتخوان هوشمند و فروش نان سهمیه بندی خبر داد. مقمات دولتی می گویند در این طرح توزیع نان دولتی به نانوایی متوقف و نانوایی به ازای فروش نان یارانه نقدی دریافت خواهد کرد.
توزیع نان سهمیه بندی در نانوایی های ایران که از فروردین امسال در استان زنجان آغاز و در چند استان دیگر ادامه یافت اکنون به پایتخت رسیده است. قرار است 9 هزار واحد نانوایی تهران مجهز به دستگاه کارتخوان شده و عرضه نان سهمیه بندی را آغاز کنند.
بهروز نجم آبادی مدیر مجری طرح هوشمندسازی کارتخوان های نانوایی ها گفته 300 واحد نانوایی تهران از امروز سه شنبه 31 خرداد 1401 به دستگاه کارتخوان هوشمند مجهز می شوند.
بهروز نجم آبادی گفته پس از اجرای موفقیت آمیز هوشمندسازی یارانه آرد و نان در استان های زنجان، قزوین، فارس، گیلان و دیگر مراکز استا ن ها این بار این طرح در استان تهران اجرا می شود.
مدیر مجری طرح هوشمندسازی کارتخوان های نانوایی ها با تأکید بر اینکه قیمت نان همان نرخ مصوب سال 1400 است، گفته که بر اساس این طرح قیمت نان تغییر نمی کند. دولت، به نانوایی ها آرد دولتی نمی دهد و به ازای فروش نان به نانوا یارانه نقدی می دهد.
محمد قربانی معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی نیز گفته که هم اکنون در کل کشور حدود 83 هزار و در تهران حدود 9 هزار پُز(کارتخوان) خرید نان در نانوایان جانمایی شده است. مجهز شدن نانوایان به این دستگاه باعث خواهد شد که نشت آرد از نانوایان دولتی و قاچاق آن به حداقل برسد.
محمد قربانی درباره چگونگی پرداخت یارانه نان توضیح داده که خرید نان از کارت بانکی انجام می شود که به کد ملی متصل است. هیچ کارت دیگری صادر نمی شود. مقداری از هزینه نان از حساب خریدار کسر می شود مابقی نیز از حساب سایه پرداخت و به حساب نانوایی ها واریز می شود.
معاون وزیر کشاورزی با ادعای اینکه با این طرح یارانه ها مستقیم و هدفمند به دست مردم می رسد و آرد چند نرخی در بازار و نشت یارانه نخواهیم داشت گفته که همچنین این طرح در جلوگیری از قاچاق و ضایعات نان اثر بسیار زیادی داشته و خروج آرد برای مصارف غیرانسانی به حداقل می رسد، همچنین کیفیت نان و رضایت مشتری نیز ارتقا می یابد.
بیژن نوروزی مقدم رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران نیز با تأکید بر اینکه نانوایی ها خواستار افزایش قیمت هستند گفته فعلا نان به قیمتهای مصوب سال گذشته به فروش می رسد: نرخ نان برای 1400 است و قرار بود که نرخ جدید به نانوایان ارائه شود اما با این وجود با افزایش قیمت در این مقطع موافقت نشده است و نرخ های سال گذشته اعمال می شود.
محمد جلال معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی افزوده بر اساس برآورد این وزارتخانه تا 45 روز آینده کل نانوایی های کشور تجهیز می شوند. او گفته که زیرساخت های آن آماده است و نصب و راه اندازی آنها در شهرها کار دارد و اتصال این دستگاه ها در شهرهای پرجمعیت با سرعت بیشتر و در روستاهای دوردست و مناطق صعب العبور طبیعتاً با سرعت کمتری انجام می شود!
بر اساس توضیحات محمد جلال، این ساز و کار پیشنهادی برای نانوا است که آرد را با قیمت تمام شده می گیرد ولی تسویه نمی کند و بین 30 تا 45 روز مهلت داده می شود و در این مهلت نان تولید می شود و مابه ازای نانی که تولید می شود و در سیستم ثبت می شود محاسباتی به صورت مکانیزه اتفاق می افتد!
دستاورد بدیع جمهوری اسلامی و مژده جدید: تجهیز زیرساخت برای نان کوپنی تا 45 روز دیگر !
پیش از این هادی سبحانیان یکی دیگر از معاونان وزیر اقتصاد نیز درباره کوپنی شدن نان گفته بود که قرار نیست نان گران شود و بجای آن یارانه پرداخت شود، بلکه دولت می خواهد نان را با 10 درصد قیمت پایین تر به دست مردم برساند. در این بحث یارانه به نانوا داده می شود. این کار نیز بر اساس تراکنش های نانوا انجام خواهد شد. با این کار موضوعیت قاچاق از بین خواهد رفت، از سوی دیگر نیز مردم نان را گران نخریدند.
هادی سبحانیان گفته که دولت علاقمند است که این فرایند برای سایر کالاها نیز اجرایی شود اما زیرساخت های آن آماده نیست و قرار است تا زمانی که این زیرساخت فراهم شود دولت یارانه جبرانی به مردم پرداخت کند. در مورد ماکارونی سیاست دیگری مورد اجرا قرار گرفت. در وزارت جهاد تصمیم گرفته شد تا در مواردی جز نان سنتی بازار آزاد شود و به جای آن یارانه جبرانی پرداخت شود.
بر اساس توضیحات مقامات دولتی، هدف اصلی اجرای این طرح اینست که از قاچاق گندم از کشور جلوگیری شود. قاچاق 250 هزار تن گندم در سال گذشته، رشد تصاعدی روند قاچاق آرد و گندم و صادرات 250 هزار تنی آرد یارانه ای در قالب ماکارونی و بیسکویت از جمله آمارهای مورد ادعای دولت در زمینه قاچاق گندم است. این در حالیست که برخی کارشناسان می گویند خروج این حجم گندم بدون شک از طریق یک شبکه متصل به حکومت انجام می شود.
در آنسوی ادعای قاچاق آرد که از سوی دولت مطرح می شود، به نظر می رسد کمبود ذخایر گندم در کشور مهمترین علت سهمیه بندی نان در ایران است.
ایران طی سال های گذشته با روندی کاهشی در تولید گندم روبرو بوده است. خشکسالی، بذر و کودهای بی کیفیت وارداتی از چین و عدم توجه دولت به مدیریت الگوی کشت از جمله دلائل اصلی کاهش تولید گندم داخلی هستند.
محمد شفیع ملک زاده رئیس سابق نظام صنفی کشاورزی در خصوص واردات گندم توسط بخش خصوصی گفت: ما سالانه چیزی حدود 11 میلیون تن گندم مصرفی نیاز داریم و چیزی در حدود 3.5 میلیون تن گندم برای ذخیره سازی لازم است که روی هم رفته 14 یا 15 میلیون تن گندم نیاز داریم . از این عدد حدود 4.5 میلیون تن آن از طرق داخل تامین می شود در نتیجه مازاد بر ان نیاز به واردات دارد که باید حتما در این شرایط صورت بگیرد.
محمدرضا مرتضوی رئیس انجمن آردسازان ایران نیز ماه گذشته با بیان اینکه طی سال 1401 ایران باید 20 میلیون تن واردات غلات داشته باشد گفته بود که واردات غلات شامل 6 تا 7 میلیون تن گندم خواهد بود و هیچ وقت تا این اندازه وابسته به واردات غلات نبوده ایم.
افزایش واردات گندم با توجه به بحران جهانی تأمین گندم به دلیل جنگ روسیه و اوکراین و همچنین افزایش جهانی قیمت گندم و افزایش قیمت ارز در ایران، همگی سبب شده گندم با قیمت بالاتری به ایران وارد شود.
بر اساس گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران، ارزش واردات گندم به کشور در فروردین سال جاری، به دلیل افزایش قیمت های جهانی غلات، سه برابر فروردین سال گذشته بود و از 103 میلیون دلار در فروردین 1400 با 197 درصد افزایش به 306 میلیون دلار در فروردین 1401 رسید.
وزن واردات گندم در فروردین سال جاری نسبت به فروردین سال گذشته با 120 درصد افزایش، از 346 هزار تن در سال 1400 به 763 هزار تن در سال 1401 رسید.
همه این ارقام در زمینه کاهش تولید داخلی و کاهش واردات گندم بیانگر انگیزه اصلی دولت برای سهمیه بندی نان با نرخ دولتی یا همان نان یارانه ای است.
Be the first to comment