لینک اصلی خبر
مجری طرح گندم با تأکید بر اینکه تولید گندم در وزارت جهاد کشاورزی با نگاه صادرات نیست، می گوید: تا سال 1404 میزان تولید باید به 14 میلیون و 800 هزار تن برسد و از این پس به دنبال ثبات و پایداری تولید خواهیم بود.
عملکرد شرکت بازرگانی دولتی در این سال ها و واردات بی رویه گندم در سه سال گذشته و مخلوط کردن گندم های داخلی یا وارداتی بی کیفیت موجب بی اعتمادی به عملکرد این سازمان شده است. در شهریورماه امسال با به پایان رسیدن خرید تضمینی گندم توسط این شرکت، اخبار متعددی از رشد تولید و رسیدن به خودکفایی منتشر شد اما همزمانی خبر خودکفایی و تولید 5/11 میلیون تن گندم در سال جاری با صدور مجوز آزادسازی گندم های وارداتی از سوی ستاد تنظیم بازار از گمرکات کشور این شائبه را ایجاد کرد که خبر خودکفایی و رشد تولید واقعی نبوده و دولت در نظر دارد با مخلوط کردن گندم های وارداتی و داخلی، گندم مورد نیاز امسال را تأمین کند.
اما مجری طرح گندم با تکذیب این خبر، اصلاح بذر گندم در سه سال اخیر و افزایش بهره وری و تولید را دلیل رشد تولید عنوان می کند. اسماعیل اسفندیاری پور در گفت وگوی اختصاصی با جوان تولید گندم را در سال جاری 14 میلیون تن عنوان می کند و می گوید: آخرین خرید شرکت بازرگانی دولتی حدود 11 میلیون و 439 هزار تن تا پایان شهریور ماه به ارزش 14 هزار و 300 میلیارد تومان بوده است. وی به رشد 42 درصدی خرید گندم در سال جاری اشاره کرده و می افزاید: حدود 2/5 میلیون تن که از کشاورزان خریداری نشده، به دلیل خود مصرفی و استفاده از بذر آن برای سال زراعی آینده از سوی گندمکاران بوده است. از رقم خریداری شده حدود 9 میلیون و 300 هزار تن برای مصرف نان (آرد خبازی) و یک میلیون و نیم تن جهت مصارف صنفی- صنعتی و سایر صنایع اختصاص می یابد.
دلیل واردات را از مسئولان بازرگانی بپرسید
اسفندیاری پور با تأکید بر اینکه امسال نیازی به واردات نداریم، در پاسخ به اینکه دلیل آزادسازی گندم های وارداتی چه بوده، می گوید: من فقط مجری طرح گندم هستم، از کسانی که مجوز واردات می دهند، بپرسید. شرکت غله و بازرگانی دولتی مسئول خرید گندم بوده و آنها باید در خصوص میزان نیاز مصرف داخل پاسخگو باشند. وی با انتقاد از گروه هایی که به دنبال فرصت هستند تا از محل واردات سودجویی کنند، می افزاید: متأسفانه نگاه واردات، کشور را در زمانی که به خودکفایی رسید زمین می زند و همزمان مجوز واردات به کشور صادر می شود. همین نگاه وارداتی، تولید پنبه را زمین زد. آقایان به بهانه واردات پنبه الیاف بلند تولید پنبه کشور را تعطیل کردند. نمی دانم چه علاقه ای وجود دارد که می خواهیم جیب کشاورزان آن طرف مرزها را پرکنیم.
مجری طرح گندم به نامه وزیر جهاد در بهمن ماه سال 94 اشاره کرد و اظهار می دارد: در بهمن ماه سال گذشته طی نامه ای به وزارت صنعت اعلام شد که در سال 95 نیاز به واردات گندم نداریم اما متأسفانه در ماه هایی که واردات ممنوع بوده گندم های خارجی بار کشتی شده و وارد گمرکات کشور شدند و در شهریور ماه نیز به راحتی ترخیص شدند. دلیل این اقدامات ضد تولید را من نمی دانم. مسائل بازرگانی را باید از مسئولان مربوطه بپرسید.
اسفندیاری پور در پاسخ به اینکه با توجه به محدودیت های آب در کشور آیا صادرات 3 میلیون تن گندم مازاد در کشور اقتصادی است، می گوید: تا سال 1404 برنامه تولید گندم با توجه به میزان رشد جمعیت پیش بینی شده است و با این پیش فرض که رشد جمعیت در سال 1404، 1/2 درصد باشد، حدود 14 میلیون و 800 هزار تن تولید گندم با مصرف سرانه فعلی، نیاز کشور را تأمین خواهد کرد.
از این رو توسعه کشت گندم با نگاه صادراتی در وزارت جهاد کشاورزی وجود ندارد.
وی تأکید می کند: اکنون که پس از سه سال به رقم 14/5 میلیون تولید گندم رسیده ایم، از این پس باید روی کیفیت و عمق بخشیدن و ثبات کشت باشیم؛ چرا که تولید محصولات کشاورزی به شدت تحت تأثیر تغییرات اقلیمی است و باید به گونه ای عمل کنیم که طرح شکست خورده خودکفایی گندم در سال 86 دوباره اتفاق نیفتد.
کم توجهی به گندمکاران طرح خودکفایی را شکست داد
مجری طرح گندم دلیل شکست طرح خودکفایی گندم را در سال های 86-85 کم توجهی به گندمکاران می داند و می گوید: پس از رشد تولید در سال 86-85 به گندمکاران کم توجهی شد و قیمت تضمین آنقدر پایین بود که انگیزه گندمکاران را برای کشت از بین برد. به عنوان مثال در آن سال نرخ خرید تضمینی گندم کیلویی 420 تومان و کاه 400 تومان بود و گندمکاران اینگونه استدلال می کردند که وقتی قیمت گندم و کاه یکی است چرا باید زحمت کشت گندم را به جان بخریم. به عبارت دیگر کشاورزان قهر کردند و خودکفایی در این کالای استراتژیک برایشان مهم نبود و دولت نیز حمایت نکرد. اما دفتر گندم وزارت جهاد با افزایش نرخ خرید تضمینی به رغم مخالفت برخی در خارج از وزارتخانه، تلاش کرد انگیزه گندمکاران را بالا ببرد به طوری که امسال نسبت به سال 92، 420 درصد پول بیشتری نصیب گندمکاران شد.
وی بیشترین تولید گندم را متعلق به استان خوزستان با یک میلیون و 396 هزار تن و استان گلستان عنوان کرده و می گوید: بخش کشاورزی در این سال ها به دلیل نداشتن سرمایه لازم از نبود ماشین آلات کشاورزی و مدرن به شدت رنج می برد و به همین دلیل ضایعات برخی از محصولات کشاورزی بیش از استانداردهای جهانی است. کمباین هایی که در برخی از مزارع هستند مستعمل بوده و تلفات گندم را در هنگام برداشت بالا می برند.
آیا مزرعه ما استحقاقش چنین کمباین های قدیمی ای است در حالی که در خیابان های کشور ماشین های مدل بالا در حال تردد هستند؟ وی دلیل کیفیت پایین نان را نوع پخت در نانوایی ها عنوان می کند و می افزاید: بذرهای اصلاح شده با توجه به ارتقای کیفیت شان تولید می شود و یکی از ایرادات بزرگ ما در این صنعت سبوس گیری زیاد است. هرچه سبوس گیری افزایش یابد، کیفیت دانه گندم از نظر ارزش غذایی کاهش می یابد.
Be the first to comment