سن غلات چه آسیب‌هایی به گندم و جو وارد می‌کند؟

آفت سن غلات، با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رویشی موجب کاهش عملکرد و از بین بردن خاصیت نان می‌شود.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، فهیمه طاهری مسئول حفظ نباتات جهاد کشاورزی مشهد گفت: خسارت مربوط به سن معمولی گندم در حال حاضر معضل گیاهپزشکی ایران محسوب می‌شود که این روند در سال‌های اخیر شدت یافته است.

او افزود: حشرات سن به دانه‌های گندم در حال رشد حمله می‌کنند و به همراه بزاق خودآنزیم‌های پروتئولتیکی را به داخل دانه تلقیح می‌کنند، فعالیت پروتئولتیکی آنزیم‌های موجود در آرد گندم سن زده در خواص فیزیکی خمیر و پخت آن آشکار می‌شود، در اثر فعالیت آنزیم پروتئاز ساختمان گلوتن می‌شکند و در اثر آن خمیر نرم می‌شود که یک اثر تضعیفی برگلوتن را نشان می‌دهد.

مسئول حفظ نباتات جهاد کشاورزی مشهد ادامه داد: خمیر تهیه شده از چنین آردی سیال و چسبنده است، به طوری که عملاً تهیه نان از گندم‌هایی با بیش از ۲ تا ۵ درصد سن زدگی، غیرممکن است، روش‌های مختلفی برای بهبود آرد گندم سن زده پیشنهاد شده که شامل روش‌های فیزیکی، استفاده ازمواد بهبود دهنده و استفاده از آنزیم می‌باشد.

طاهری بیان کرد: با توجه به اینکه دولت برای تامین گندم مورد نیاز کشور سالانه اقدام به واردات گندم می‌کند و از طرفی سالانه بخش قابل توجهی از گندم تولیدی در کشور بدلیل مشکلات سن زدگی، غیر قابل استفاده در صنعت نانوایی شده و در بخش‌های دیگر از جمله خوراک دام مورد مصرف قرار می‌گیرد، لذا هرگونه اقدام اساسی در جهت تولید نان از گندم‌های با درصد سن زدگی بالا و ارائه یک راهکار مناسب برای این منظور، گام بزرگی در حرکت اقتصادی کشور به سمت خودکفایی در گندم مورد نیاز تولید نان و امنیت غذایی آحاد جامعه را باعث می‌شود.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*